Workshop Mokume-gane

Datum: zondag 18 en 25 februari 2024 van 10:00 tot 16:00

Deze twee daagse workshop is alleen bedoeld voor professionals uit het vakgebied goud en zilversmeden en voor gevorderde cursisten.

Foto's van een workshop Mokume-gane staan op Flickr.com

Birgit organiseert 1 keer per seizoen een workshop Mokume-gane.

We hebben op facebook ook een groep Mokume-gane artist waar je met tips en vragen terecht kunt.

Vragen kunnen gesteld worden via mail Birgit@metalartcreations.nl  Zodra er genoeg aanmeldingen zijn ontvangt u een mail terug en gaat de workshop door. Minimaal 4 deelnemers, maximaal 6 deelnemers. Aanmelden via inschrijfformulier.

Workshop Mokume-ganeWorkshop Mokume-gane

Twee zaterdagen achter elkaar wordt de workshop Mokume-gane gedaan. Dit i.v.m. de arbeidsintensiteit van de workshop Mokume-gane, zo kan iedereen een blok Mokume helemaal tot plaat materiaal vervaardigen.

Info inschrijvingen zie : Voorwaarde en Inschrijvingen

De mogelijkheid bestaat ook om 1 dag mee te doen met deze workshop, alleen komt men dan niet verder dan een blok Mokume die nog niet bewerkt is tot plaatmateriaal.

Aanmeldingen per groep minimaal 4 personen, maximaal 6, op afspraak met Birgit Doesborg, Tel: 06-38343719 of via Contactpagina.

Mokume-gane bewerken met beitel Mokume-gane bewerken met boren Mokume-gane blok bewerken met frezen

Dagindeling : 1e Zaterdag

10:00 Ontvangst met Koffie of Thee Uitleg over deze techniek, uitdelen van informatie materiaal. Plaatjes materiaal schuren en in een ijzeren klem plaatsen. 13:00 De klem met de laagjes metalen wordt in zijn geheel in de oven geplaatst, dit kost de meeste tijd. Terwijl de oven brandt is er tijd voor de lunch en wordt er een film vertoont over het maken van Mokume-gane door Steve Midgett. Zodra de blok Mokume uit de oven komt, afhankelijk van welk materiaal men gebruikt en hoe snel men is met het schuren van de plaatjes, wordt deze als eerste warm gesmeed. 16:00 hoop ik de broodjes (mokume-blokjes) gebakken te hebben en kan men naar huis gaan.

Dagindeling : 2e Zaterdag

10:00 Ontvangst met Koffie of Thee Uitleg en info over het aan brengen van verschillende patronen in de blok Mokume. De blokken Mokume worden gesmeed afgewisseld met figuratie aanbrengen d.m.v. boren, vijlen, beitelen, etc. en gewalst. Dit vergt ook veel tijd en nadat men meerdere keren het proces van patronen aan brengen, uitgloeien en dunner smeden heeft herhaald en voltooid gaat men naar huis met een zelfgemaakte plaat (1-2mm) van Mokume-gane. Ook kan men een afgezaagd stuk mokume-gane torderen om daar later weer ringen van te maken. 16:00 Einde workshop!

 

KOSTEN:2 dagen €514,25 exclusief BTW, metaalsoorten zilver, koper, alpaca, messing. De kosten zijn inclusief: Gebruik van gereedschap Koffie/Thee Info materiaal

Onedel metalen en Zilver worden per gram afgewogen en tijdens de workshop afgerekend.

Formaat van blokje Mokume is 40mm-40mm-1 of 0,8mm, dikte is afhankelijk van hoeveelheid laagjes metaal die men gebruikt voor de blok Mokume. We werken hoofdzakelijk met Koper, Alpaca, Messing, Tombak en Zilver. Het metaal wordt tijdens de workshop betaald.

Er kan een blokje gemaakt worden met maximaal 11 lagen met de volgende combinaties:

  • Zilver-Koper
  • Zilver-Alpaca
  • Zilver-Alpaca-Koper
  • Koper-Messing
  • Koper-Tombak

Kosten per plaatje 40x40 1mm: Koper € 2,00 per plaatje Tombak € 2,00 per plaatje Alpaca € 2,00 per plaatje Zilver € 30,00 per plaatje

Er bestaat de mogelijkheid om de plaatjes metaal zelf te zagen en mee te nemen, maar let wel op of deze vlak en niet te veel beschadigd zijn! Heeft men nog vragen hierover, laat dan gerust een bericht achter via de contactpagina.

Het Proces

Iedereen die ervaring heeft met Edelsmeden kan hier aan deelnemen. U maakt zelf een eigen blokje mokume-gane, bestaande uit twee-drie verschillende soorten metaal. Deze moeten eerst goed vlak en schoon geschuurd worden met schuurpapier, puimsteen en ontvet worden voordat men ze aan elkaar gaat wellen (soort smelten). De blok Mokume kan bestaan uit 5, 7, 9, etc. laagjes metaal, hoe meer laagjes des te meer kringetjes (herhaling van de figuratie) ontstaan in het metaal. Het maximaal aantal laagjes is 11, dit i.v.m. de tijdsduur in de oven. Om oxidatie te voorkomen van buitenaf wordt het blokje Mokume goed dik ingesmeerd met borax en komt het in een klem te zitten, daarna wordt dit in zijn geheel in de oven geschoven en moet ongeveer een uur rond de 750 gr. Celsius (bij Zilver) verhit worden, afhankelijk van welk metaal men gebruikt. Ook bestaat er de mogelijkheid bij een kleiner blokje dit met een grote vlam te verhitten. Als het blokje (5-10 mm dik) uit de oven komt, haalt men de klem eraf en gaat deze voorzichtig smeden. Daarna kan men er figuratie in aan brengen door erin te boren,frezen,vijlen etc, dit mag alleen tot op de helft van de dikte van het blokje. Dan gaat men de blok weer uitgloeien en smeden en kan de figuratie herhaalt worden. Hier gaat men mee door totdat de blok dun genoeg is (2-3mm) zodat deze met de wals verder geplet kan worden. Het moeilijke van deze techniek is dat de laagjes niet altijd aan elkaar vast blijven zitten, dit komt vaak doordat er toch oxidevorming heeft plaats gevonden tussen de lagen metaal of door een foute manier van uitgloeien en smeden.

Zie Mokume-gane.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier of bel voor meer informatie 06-38343719