Alleen voor professionals en cursisten.
We gaan deze dag, 5 verschillende giettechnieken behandelen: 1e Gieten in Gietijzeren mal, 2e Gieten in Sepiaschaal, 3e De Delfsegietmethode, 4e gieten in water, 5e gieten in kikkererwten.
Deze workshop is alleen voor mensen die al een cursus of opleiding edelsmeden hebben gevolgd. Tijdens deze workshop worden verschillende soorten giet-technieken besproken. Daaruit wordt een keuze gemaakt welke je gaat toepassen. U kunt uw eigen oud zilver/goud mee nemen en om smelten tot iets moois.
Tijdens deze workshop gaat het om de kennis van verschillende giet-methodes te ervaren, je leert om zelf te gieten en daarna smeden en walsen tot draad of plaat, waarna men zelf een sieraad kan maken.
Er zijn verschillende soorten giettechnieken:
Slingergieten, ook wel de verloren was-methoden genoemd, een slingergiet apparaat (deze draait heel hard rond) zorgt ervoor dat het gesmolten metaal in een mal van gips wordt geslingerd, waarbij eerst van te voren een wasmodel is gemaakt. Zie foto's van slingergiet proces hier beneden en een filmpje op youtube. Tegenwoordig wordt het wasmodel in 3D geprint en dan gegoten in een Vacuüm gietoven.
Vacuümgieten, door het gieten onder vacuüm kunnen dikwandige producten praktisch zonder lucht insluitingen worden gegoten. Deze giettechnieken worden voornamelijk gebruikt bij serieproducten.Tegenwoordig worden de wasmodellen in 3D geprint en daarna gegoten in zilver of goud.
1 Gieten in Gietijzeren mal gebruikt men om zelf plaat en draad te maken. Na het gieten wordt het stafmateriaal of plaatmateriaal gesmeed en gewalst tot plaat of draad.
2 Delfse-gietmethode
Om in zand te kunnen gieten, heeft men van te voren een model nodig om in het zand te kunnen drukken. In het zand wordt een gietmodel gemaakt en daarna wordt er vloeibaar zilver in gegoten. Zie hier instructiefilm.
3 Gieten in Kikkererwten.
Nu zul je wel denken kan dat? Ja, met een beetje geluk ontstaan er de mooiste organische vormen, hier mee maak je dan jouw eigen sieraad. Zie foto.
4 Zilver gieten in water.
Bij deze techniek giet men vloeibaar zilver in een stalen pan met water, hierbij ontstaan holle/bloemachtige vormen die erg geschikt zijn om een sieraad van te maken.
5 Zilver gieten in een Sepiaschaal.
Deze schaal, ook wel Ossa sepia genoemd, is afkomstig van een inktvis, Zeekatten genoemd zie Wikipedia.
Deze schaal vindt men soms aangespoeld op het strand. We maken van de schaal een mal waarbij een bestaande ring of een gedeelte van een ring, broche, armband in de sepia gedrukt wordt. Ook kan men zelf een patroon in de sepiaschaal uitkrassen en deze gieten in zilver. De sepiaschaal heeft een golvende structuur waarbij vaak mooie patronen in het zilver ontstaan. Dat geeft een mooi effect aan het sieraad. Zie voorbeelden op foto.
Kosten
Workshop Zilver gieten € 112,- p.p. excl. BTW
- Tijd: 4 uur
- Inclusief gebruik van gereedschap,
- intensieve begeleiding van de edelsmid,
- koffie/thee, drankje,
- zilver wordt per gram afgewogen en betaald.
- Lunch kan voor gezorgd worden
Aantal deelnemers: min. 4 en max. 6 personen.