Geschiedenis van Metalartcreations

DEN BOSCH - Metalartcreations is vanaf 2016 gevestigd in het Werkwarenhuis in Den Bosch. Metalartcreations opgericht in 2006 is het bedrijf van Birgit Doesborg, meester goudsmid en docent edelsmeden. Op de Tramkade, wil de gemeente Den Bosch de komende tien jaar (tot 2025) een culture hotspot creëren. Daarna is het aan de politiek of dit voortgezet gaat worden, zie Bossche Stads Delta.

In de jaren dat haar bedrijf Metalartcreations bestaat is het bedrijf twee keer gedwongen moeten verhuizen. Na vier maanden zonder atelier is Birgit Doesborg enorm blij met haar nieuwe inspirerende plek op de Tramkade.

Cursussen edelsmeden

In oktober 2016 gingen de cursussen edelsmeden van start op de Tramkade. Vijf dagdelen per de week komen de deelnemers bij elkaar. In het atelier werkt een beginnende en een ervaren cursist gemoedelijk naast elkaar.Tijdens de cursus staat het realiseren van creatieve wensen centraal. Birgit Doesborg biedt hiervoor de praktische en theoretische begeleiding.

Geschiedenis Metalartcreations

In 2006 begon Metalartcreations met haar eerste cursussen edelsmeden bij de stichting Orion te Zaltbommel. In januari 2012 vernam Paulette Willemse, dat Orion per 1 juli zou moeten sluiten. Er was geen geld meer voor subsidie. Samen met Ron Swank richtte zij een actiegroep op: “Bommel, verzin een list!” Publiciteit werd gezocht via kranten en diverse media. Een maand later was er een werkgroep opgericht, waaruit een bestuur is ontstaan met adviseurs. Eind maart 2012 was Stichting Orizon een feit. Per 1 juli 2012 werd er geen gebruik meer gemaakt van het gebouw en overdragen aan de gemeente Zaltbommel. Het gebouw is inmiddels opgeknapt en tegenwoordig zit er Stadsbrouwerij, Tapperij & Proeflokaal Orion waar men heerlijke biertjes kan proeven.

Cursisten             Stichting Orion te ZaltbommelKrantenartikel Metalartcreations

Metalartcreations moest verhuizen en vond samen met de Keramiekclub, die ook bij de stichting Orion werkzaam waren, een bijzonder mooi plekje in Ammerzoden. Bij deze voormalige champignonkwekerij deelden ze samen een groot atelier waar voorheen een Keramist in had gezeten. Ook hier mocht Metalartcreations niet lang blijven omdat het bestemmingsplan van de gemeente Maasdriel niet paste in het beleid. Samen hebben ze hier 3 jaar genoten van de idylische omgeving (vlakbij Kasteel Ammersoyen) en de rust om prachtige kunstwerkjes te maken en te vertonen tijdens de Kunst-Kiezel-Klei route.

Atelier Ammerzoden

Atelier Ammerzoden

 

Goudsmeden in boerderij mag niet